Дебелариумът е първата крачка към свободата

Има ли по-тежък затвор от излишните килограми? Наднорменото тегло не е единствено естетичен проблем. Той води до сериозни ограничения, които спъват ежедневието на пълните хора. Стълбите – те се превръщат в трудно преодолимо препятствие дори и за млади хора с десетина килограма в повече. Десетина килограма все пак са нещо, което не се чувства много осезаемо, обаче никога не се спира дотам. Първо са десетина, после стават 20… Затова още в момента, в който теглото започва да излиза от контрол е добре да се посети дебелариум. След него човек ще се върне вкъщи по-лек и определено щастлив от този факт.

Порочната схема йо-йо, през която е минал почти всеки пълен човек се появява най-вече след опити за отслабване с нездравословни диети. От тях човек губи два-три килограма, но след това качва пет. Това е, защото при рязко ограничаване на приема на храна, организма реагира на недостига на калории с яростна съпротива. Той преминава в режим за съхранение на ресурсите и въпреки, че човек е постоянно гладен, той не отслабва. Отгоре на всичко, хората считат, че наред с оскъдното хранене имат нужда и от рязко увеличаване на физическите натоварвания. Записват се на аеробика, вземат си карта за фитнес и други подобни похвални начинания, които обаче съчетани с неправилно хранене, водят само до влошаване на здравето. В дебелариум това не се случва – Там се ограничава храненето, но в рамките на допустимото. Физическата активност е умерена – разходки, танци и други приятни занимания.

Човек на диета, която го държи гладен по цял ден е като кълбо от нерви. Пораженията върху психиката е един от най-големите проблеми, които създават небалансираните диети. Вечно гладни, с постоянно лошо настроение, избухливи, нетърпеливи – ако сме такива през по-голямата част от времето, то не бива да се изненадваме защо социалните ни контакти намаляват. Нервността не е полезна и в офиса, работата куца и отношенията с колегите и ръководството се влошават, а това не е добре за кариерата и професионалното развитие. Програмите за отслабване в дебелариум не предизвикват негативни емоции. Дори напротив, хората се забавляват и се завръщат вкъщи освежени, бодри и изпълнени с енергия и желание за живот.

Силата на позитивните емоции е горивото, което можем да използваме за да се освободим от излишното тегло. Тежестта на натрупаните мазнини е ограничител, който ни пречи да се движим, да се забавляваме, да работим и да извършваме ежедневните си задължения. Когато дойде време за годишен отпуск можем да си направим една здравословна ваканция в дебелариум. Така с един куршум ще уцелим два заека – ще си починем и ще се освободим от няколко излишни килограма. След завръщането си ще продължим да сваляме килограми, защото ще се научим как да живеем, без да пълнеем.

Leave a Reply